16.Feb.2021

DUTB bo večstanovanjski objekt v Vojniku prvič prodajala po nizozemskem tipu dražbe

Ljubljana, 16. februar 2021 – DUTB napoveduje prvo prodajo nepremičnine po metodi e-dražbe z zniževanjem izklicne cene (ti. nizozemski tip dražbe), ki bo potekala 22. marca letos. Po tej metodi bo prodajala večstanovanjski objekt v Vojniku pri Celju. Najava e-dražbe je že objavljena na spletnem mestu DUTB.

Po več letih prodajanja večstanovanjskega objekta v Vojniku preko različnih oglaševalskih kanalov in z raznovrstnimi načini prodaje DUTB tokrat poizkuša z novim načinom, in sicer z e-dražbo z zniževanjem izklicne cene (ti. nizozemski princip dražbe). DUTB želi s tem načinom prodaje preveriti še sprejemljivo ceno nepremičnine in ceno, ki hkrati omogoča največje poplačilo državi. V primeru, da DUTB tudi s prodajo na način nizozemskega tipa dražbe ne uspe, se bo predvidoma izvedla sanacija in dokončanje objekta s sredstvi DUTB.

Nizozemska e-dražba poteka tako, da sistem začne z začetno ceno in jo na časovni interval znižuje za določen korak nižanja, vendar največ do končne (najnižje) cene, ki jo postavi prodajalec. Najnižja cena, pri kateri se dražba zaustavi, dražiteljem ni razkrita. Dražba se zaključi, ko prvi dražitelj potrdi trenutno ceno, za katero je pripravljen kupiti predmet draženja. Če sistem po korakih nižanja doseže končno ceno, brez potrditve s strani dražitelja, se dražba zaključi brez prodaje.

Ključna prednost e-dražbe je maksimiranje prodajne cene in transparentnost prodajnega postopka. Prav tako je kupcem oz. dražiteljem v vsakem trenutku znana zadnja izklicna oz. ponujena cena nepremičnine, česar pri klasičnem zbiranju zavezujočih ponudb ni mogoče zagotoviti. Poleg tega postopek e-dražbe praviloma traja relativno kratek čas, zato je postopek prodaje hitrejši.

DUTB je doslej za prodajo nepremičnin izvedla več kot 160 e-dražb, ki so se izkazale kot uspešen ter transparenten način prodaje in alternativa klasičnemu postopku prodaje nepremičnin z zbiranjem zavezujočih ponudb.

Predmet DUTB-jeve prve e-dražbe z zniževanjem izklicne cene je torej večstanovanjski objekt v Vojniku pri Celju, zgrajen leta 2009, ki omogoča investicijo v nizko večstanovanjsko gradnjo za nova, sodobna stanovanja. Skupna neto tlorisna površina stanovanj znaša 2.447 m², objektu pripada še 2.495 m² zemljišča. Večstanovanjski objekt, ki vključuje klet, pritličje in tri nadstropja, sestavlja 43 različno velikih stanovanjskih enot (površin od 34 m² do 98 m²). V neposredni bližini nepremičnine je vsa potrebna infrastruktura, ki zagotavlja urbano udobje v sicer mirnem in prijetem okolju pa tudi številne storitvene dejavnosti (trgovine, osnovna šola, vrtec, zdravstveni dom, knjižnica ipd.) ter možnosti za rekreacijo in pobeg v naravo.

Sporočila za javnost

Preberi več
23.Apr.2021

Kapital DUTB konec leta 2020 presegel vsa vložena sredstva

Ljubljana, 23. april – DUTB je leto 2020 sklenila s 162 milijoni evrov ustvarjenih prilivov iz upravljanja premoženja, 35 milijoni evrov čistega poslovnega izida in...

Read more
22.Apr.2021

Odpoklic izvršnega direktorja

V sredo, 21. aprila 2021, je bil z mesta izvršnega direktorja DUTB odpoklican mag. Dimitrij Piciga. Njegove pristojnosti in odgovornosti bosta prevzela izvršna direktorja dr....

Read more
16.Apr.2021

Spremembe v vodstvu DUTB

Ljubljana, 16. april 2021 – Neizvršni direktorji DUTB so na današnji seji za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja za obdobje šestih mesecev imenovali dr. Roberta...

Read more