27.Apr.2016

DUTB podpisala pogodbo o prodaji 100 % deleža in terjatev do AHA EMMI evropskemu proizvajalcu aluminijastih profilov

Po izvedbi konkurenčnega prodajnega postopka je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) podpisala pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža in terjatev do AHA EMMI, d.o.o, z družbo Aluform Sp z.o.o., odvisno družbo vodilnega poljskega predelovalca aluminija Grupe Kęty SA. Skupna pogodbena vrednost znaša 2,5 milijona evrov. Vstop pomembnega evropskega proizvajalca aluminijastih profilov in komponent v lastništvo odpira družbi AHA EMMI pot za njen nadaljnji razvoj v dejavnosti proizvodnje aluminijastih izdelkov.
 
Terjatve do družbe AHA EMMI so bile na DUTB prenesene v začetku leta 2014 iz NKBM in NLB. Glavna težava družbe AHA EMMI je bila v tistem času nevzdržna stopnja zadolženosti, predvsem iz naslova poroštvenih obveznosti za dolgove drugih družb skupine AHA. Upniška prisilna poravnava, ki jo je predlagala DUTB kot največja upnica, je bila pravnomočno potrjena 26. januarja 2015, ko je s konverzijo dolga v kapital DUTB postala 100-odstotna lastnica te družbe.
 
Glede na specifičen položaj družbe AHA EMMI in njeno gospodarsko panogo se je DUTB odločila za prodajo terjatev in poslovnega deleža z javnim razpisom. Ponudnik Grupa Kęty SA je preko svoje odvisne družbe v prodajnem postopku oddala najboljšo ponudbo in bila tako izbrana za nakup terjatev in lastniškega deleža v družbi AHA EMMI. DUTB je pogodbo o prodaji z družbo Aluform Sp. z.o.o. sklenila 26. aprila 2016 pod odložnimi pogoji, med katerimi je najpomembnejši odločba Javne agencije RS za varstvo konkurence.
 
Podpis pogodbe še ne pomeni zaključka transakcije, zagotovo pa pomeni za AHA EMMI prelomnico v njenem poslovanju in družbi odpira možnosti za nadaljnjo rast in razvoj. Zato v DUTB pričakujejo konstruktivno sodelovanje vseh deležnikov z družbo tudi v prihodnje.

***

O družbi Aluform in Grupi Kęty
Družba Aluform s sedežem v Tychy na Poljskem, izdelovalec t. i. ekstrudiranih profilov, je v celoti v lasti družbe Grupa Kety S.A. Grupa Kety je vodilna poljska industrijska skupina 22-tih odvisnih družb lociranih po vsej Evropi, ki deluje na treh glavnih poslovnih področjih: ekstrudirani aluminijasti izdelki, aluminijasti sistemi za gradbeništvo in fleksibilna embalaža. Grupa Kety S.A. je javna delniška družba, katere delnice kotirajo na Varšavski borzi (WSE main trading), z več kot 470 milijonov evrov konsolidiranega letnega prometa v letu 2015, z EBITDA v višini 79 milijonov evrov in s skoraj 21 % donosom na kapital. Pred kratkim je Grupa Kety S.A. osvojila prestižno nagrado The Stock Exchange Company of 2015.

Sporočila za javnost

Preberi več
05.Sep.2022

Zemljišče na Linhartovi je namenjeno prodaji ali razvoju

Ljubljana, 5. september 2022 – Nepremičnina Stolpniška na Linhartovi ulici v Ljubljani v lasti DUTB, ki so jo v preteklo soboto nepooblaščeno in protipravno zasedli...

Read more
05.Jul.2022

Prekinitev prodajnega postopka paketa delnic družbe Cinkarna Celje d. d.

Ljubljana, 5. julij 2022 – Upravni odbor DUTB je na včerajšnji seji odločil, da se glede na tveganja in negotovost o poslovno-ekonomski ustreznosti prodaje obstoječega paketa...

Read more
27.Jun.2022

Spremembe v izvršnem vodstvu DUTB

Ljubljana, 27. junij 2022 – Neizvršni direktorji DUTB so na današnji seji z mesta izvršnih direktorjev DUTB odpoklicali mag. Andreja Lazarja in mag. Kristino Šteblaj...

Read more