13.Maj.2022

Prikaz nasprotnih dejstev – Ali namerava Janša prodati šest hotelov?

V oddaji 24 ur na POP TV in na portalu 24ur.com je bil 11. maja 2022 objavljen prispevek Špele Bezjak z naslovom Ali namerava Janša prodati šest hotelov. Ker članek navaja napačne in tudi zavajajoče informacije v zvezi z delovanjem DUTB, podajamo spodnje pojasnilo.

Uvodoma naj pojasnimo, da je bila DUTB ustanovljena zato, da slabo premoženje, ki je bilo nanjo preneseno iz sistemskih bank, preoblikuje v dobrega in ga ob primernem času odproda ter na ta način povrne državi in davkoplačevalcem denar. Prodaja sredstev v lasti DUTB je torej osnovna in z zakonom določena naloga DUTB, zato je razumljivo, da se za nakup njenih sredstev zanimajo številni domači in tuji vlagatelji, lahko tudi iz Madžarske.

Pri tem je trditev, da naj bi pred prodajo portoroških hotelov »Franci Matoz s poslovnim manevrom ceno Istrabenz turizma prepolovil« popolnoma neosnovana iz dveh razlogov. Prvič, ker vse odločitve v zvezi s prodajami sredstev v lasti DUTB z večino glasov sprejema upravni odbor DUTB in ne zgolj njen predsednik. In drugič – ker je upravni odbor res sprejel sklep o začetku aktivnosti za pripravo na prodajni postopek družbe Istrabenz Turizem, vendar to pomeni zgolj pripravo različnih analiz, ocen in podlag, na osnovi katerih se upravni odbor DUTB nato odloči za dejanski začetek prodajnega postopka.

Prav tako ne drži informacija, da je »Franci Matoz pri nadzornikih Istrabenz Turizma iskal večino, da bi tako hotele lažje prodal Madžarom.« Nadzorniki nimajo vpliva na prodajni postopek in tudi ne odločajo o prodaji družbe. DUTB sicer res namerava zamenjati dosedanjega nadzornika Zlatka Hohnjeca z novim, vendar le zato, ker je Hohnjec nadzornik v še eni turistični družbi v lasti drugega lastnika, nadziranje dveh konkurenčnih družb v isti panogi pa bi lahko predstavljalo nasprotje interesa.

Odločno zanikamo tudi navedbo glede sprememb statuta podjetja, na podlagi katerega naj bi »za uspešnost vodilne nagradili ne le z denarjem pač pa tudi z delnicami podjetja,« informacija je popolnoma neresnična.

Ob tem dodajamo, da je Franci Matoz vsak dan v tem tednu v svoji pisarni v DUTB na Davčni 1 v Ljubljani, zato trditev, da se »te dni mudi na Madžarskem« ne drži.

Prikaz nasprotnih dejstev - Ali namerava Janša prodati šest hotelov?

Sporočila za javnost

Preberi več
05.Sep.2022

Zemljišče na Linhartovi je namenjeno prodaji ali razvoju

Ljubljana, 5. september 2022 – Nepremičnina Stolpniška na Linhartovi ulici v Ljubljani v lasti DUTB, ki so jo v preteklo soboto nepooblaščeno in protipravno zasedli...

Read more
05.Jul.2022

Prekinitev prodajnega postopka paketa delnic družbe Cinkarna Celje d. d.

Ljubljana, 5. julij 2022 – Upravni odbor DUTB je na včerajšnji seji odločil, da se glede na tveganja in negotovost o poslovno-ekonomski ustreznosti prodaje obstoječega paketa...

Read more
27.Jun.2022

Spremembe v izvršnem vodstvu DUTB

Ljubljana, 27. junij 2022 – Neizvršni direktorji DUTB so na današnji seji z mesta izvršnih direktorjev DUTB odpoklicali mag. Andreja Lazarja in mag. Kristino Šteblaj...

Read more